Ajankohtaista

29.1.2016 8.18

Hyria uudistaa toimintaansa, tavoitteena uudenlainen toimintamalli

Muutostarpeen taustalla ovat ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat säästöt ja nopeasti muuttuva toimintaympäristö. Julkisen rahoituksen leikkauksen suuruus on vielä epävarma, mutta ammatillisen koulutuksen rahoituksesta häviää lähivuosina arviolta 10 – 20 prosenttia. Myös työelämä ja ammatit ovat muuttuneet, teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja koulutuksen pitää pysyä mukana muutoksessa. Muutos on niin suuri, että voidaan puhua jopa murroksesta. Hyrian on pystyttävä vastaamaan työelämän ja yksilöiden tarpeisiin yhä paremmin ja ketterämmin koko ajan pienenevillä resursseilla.  Mikäli toimintaa jatketaan nykyisillä rakenteilla ja toimintatavoilla, säästötavoitteen saavuttaminen merkitsee koulutuksen laadun ja tarjonnan merkittävää heikentymistä. 

Hyriassa on käynnistetty vuoden alussa monivuotinen muutosprosessi, jolla luodaan Hyrialle uusi toimintatapa. Muutosprosessin tavoite on, että viimeistään vuonna 2019 Hyria on Suomen kehittävin ja kehittyvin edelläkävijä, joka tarjoaa ammatillista koulutusta nykyaikaisilla menetelmillä sitoutuneen, osaavan ja motivoituneen henkilöstön turvin.  

Muutos käynnistetään kehityshankkeilla

Muutosprosessissa on monta vaihetta, ensimmäisenä niistä on vuodenvaihteessa käynnistetty Oppimisen ja osaamisen tulevaisuus Hyriassa –hanke. Hankkeen alla on kolme kärkihanketta. Opetus, oppiminen, osaaminen –kärkihanke valmistelee digitalisaation mahdollisuuksia, yksilöllisiä opintopolkuja ja osaamisen kehittämistä muutoksessa. Toimintaympäristö –kärkihankkeessa keskiössä ovat kumppanuudet, koulutuksen tarve ja mitoitus, nuorten ja aikuisten koulutuksen yhtenäistäminen sekä osallistava ja työelämälähtöinen pedagogiikka. Oppimisympäristöt –kärkihankkeessa keskiössä ovat joustavat ja muuntuvat oppimisen paikat sekä tila- ja kampussuunnittelu. Kyseessä on merkittävä kehitysponnistus: hankkeissa työskentelee oman työnsä ohella noin 70 hyrialaista. 

Uudistus tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa

Muutoksen tekemisessä asiakkaat, opiskelijat ja yritykset, ovat avainasemassa. Koulutuksenjärjestäjän on pidettävä kirkkaana mielessä, että toimintaa ohjaa ensisijaisesti asiakkaan tarve. ”Hyrialla on hyvät ja toimivat suhteet alueen yrityksiin ja käymme jatkuvaa vuoropuhelua eri alojen kehitysnäkymistä ja työvoimatarpeista, kertoo toimitusjohtaja Pekka Vaittinen. ”Samalla lailla kuuntelemme herkällä korvalla henkilöasiakkaiden tarpeita. Ei ole kenenkään etu kouluttaa työntekijöitä aloille, jotka eivät työllistä. Tai yrittää tuottaa osaamista  vanhanaikaisilla toimintatavoilla ja  vanhentuneilla laitteistoilla,” jatkaa Vaittinen.

”Näin suuren muutoksen tekeminen vaatii henkilöstöltä uudenlaista ajattelua, innovatiivisuutta, motivaatiota ja sitoutumista” painottaa toimitusjohtaja Vaittinen. ”Luvassa on varmasti tiukkoja aikoja: säästöjä ja muutoksien tuomaa epävarmuutta. Toisaalta muutos tarjoaa Hyrialle ja hyrialaisille upean mahdollisuuden luoda jotain ihan uutta ja entistä parempaa.”


Lisätietoja: toimitusjohtaja Pekka Vaittinen, pekka.vaittinen(at)hyria.fi, puh. 040 749 3816


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.