Ajankohtaista

22.4.2016 9.47

Hyria onnistui kääntämään kone- ja metallialan hakijatilanteen positiiviseen suuntaan

Kone- ja metallialan koulutuksen suosio ja arvostus nuorten keskuudessa on viime vuosina hiipunut. Kyse on valtakunnallisesta ilmiöstä: alan imago on ankea ja työt mielletään raskaiksi ja likaisiksi. Ongelma on koulutuksenjärjestäjien lisäksi myös yrityksillä: osaavaa työvoimaa on yhä vaikeampi löytää.

Hyria päätti yrittää parantaa tilannetta omalla toiminta-alueellaan Hyvinkään ja Riihimäen seudulla, jossa metalliteollisuus on perinteisesti iso työllistäjä. Startti tehtiin marraskuussa 2015 Hyvinkäällä, missä Hyria järjesti tilaisuuden metallialan yrityksille ja muille toimijoille. Asia osoittautui tärkeäksi ja keräsi huomattavan joukon alan työnantajia miettimään keinoja tilanteen parantamiseksi.  Tilaisuudessa laadittiin yhdessä ”kymppilista” eli listaus toteutettavista toimenpiteistä. Osa niistä on jo toteutettu ja loput tehdään  kevään ja ensi syksyn aikana.

 

Hyriassa metallin hakijatilanne paras moniin vuosiin

 

Hyria kutsui ensimmäisen keskustelutilaisuuden osallistujat viime tiistaina 12.4. Sakonkadulle aamukahville, jossa käytiin läpi tilanteen kehittymistä ja sovittiin jatkotoimenpiteistä. Tilaisuuden avasi tyytyväinen kone- ja metallialan koulutuspäällikkö Jarmo Piipponen: ”yhteishaussa hakijamäärä on saatu nousuun ja ryhmät saadaan täyteen ensisijaisilla hakijoilla”.  Hän myös kertoi ammattikoulutuksen olevan erinomainen pohja jatko-opinnoille. Opiskelijoille rakennetaan kiinnostuksen ja kokemuksen mukaiset räätälöidyt opintopolut, joiden avulla halukkaat voivat jatkaa esim. ammattikorkea – tai korkeakouluihin. 

 

Työnantajat olivat myös tilanteen paranemiseen tyytyväisiä. Vaikka ajat ovat huonot, osaaville miehille ja naisille löytyy alan töitä. Kone- ja metalliteknologian aloilla tarvitaan moniosaajia, työt ovat muuttuneet vaativimmiksi ja urakehitysmahdollisuudet ovat hyvät. Ammatillisen koulutuksen tehtävä on antaa hyvä pohjakoulutus, yritykset kouluttavat itse erityisosaamista vaativiin tehtäviin.  Metallialan arvostusta kuvaa Koneen johtajan Pentti Puhakan vertaus: "Valelääkäri voi pärjätä työssään pitkään, mutta valehitsari ei päivääkään."

 

Jatkotoimenpiteitä luvassa


”Hyria panostaa yhteistyöhön yritysten kanssa, josta tämä hyviä tuloksia kone- ja metallialalla tuonut profiilinnostokampanja on erinomainen esimerkki”,  kertoo asiakaspäällikkö Elina Oinaanoja. Kone- ja metallialan koulutuksen alueella pysyminen on tarkoitus varmistaa myös tulevaisuudessa.  Hyria järjestää syksyllä 7-8 –luokkalaisille suunnatun Hyria Camp -leirikoulun, jossa osallistujat pääsevät kokeilemaan myös metallialan töitä ja tutustumaan alan yrityksiin. Tärkeä kohderyhmä ovat yläkoululaisten äidit, joille on suunnitteilla omia metallialasta kertovia tapahtumia. Hyria osallistuu myös valtakunnalliseen KOMEa-tulevaisuus hankkeeseen, jonka tavoitteena on vaikuttaa peruskoulun päättövaiheessa olevien nuorten ja heidän vanhempiensa mielikuviin kone- ja metallialasta ja houkutella alalle uusia opiskelijoita.

 

 

Lisätietoja:


Hyria koulutus Oy, toimitusjohtaja Pekka Vaittinen, pekka.vaittinen(at)hyria.fi, puh. 040 749 3816

Hyria koulutus Oy, koulutuspäällikkö Jarmo Piipponen, jarmo.piipponen(at)hyria.fi, puh. 040 760 8664


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.