Ajankohtaista

17.12.2018 10.26

Hyria kouluttaa Hyvinkään sairaalaan motivoituneita ja innostuneita laitoshuoltajia

Hyria kouluttaa yhdessä HUSin kanssa puhdistuspalvelualan ammattilaisia Hyvinkään sairaalaan, HUS Tukipalvelut laitoshuoltoon. Koulutus aloitettiin tammikuussa 2018 ja ensimmäiset laitoshuoltajat (puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, toimitilahuoltaja) valmistuvat etuajassa jo loppuvuodesta. Normaalitahdilla tutkinnon suorittamiseen menee noin kaksi vuotta.

”Hakijoiden määrä ja korkea taso yllätti meidät todella positiivisesti”, kertoo Hyrian kouluttaja Minna Kantoniemi. Koulutuksesta ja työmahdollisuudesta kiinnostui huikeat 70 hakijaa, jotka haastateltiin ja osaamiskartoitukseen valittiin 25. Tutkinnon suorittamisen aloitti 20 opiskelijaa, joista 18 on edelleen mukana koulutuksessa. ”Ikähaarukka oli laaja, 20 - 60 vuotta ja miehiäkin saatiin ryhmään kaksi”, hymyilee Minna. Ryhmässä on paljon alanvaihtajia, mm. entisiä toimistotyöntekijöitä on useampi. Keväällä opiskelu aloitettiin teorialla ja opiskelijat pääsivät heti myös kokeilemaan, minkä tyyppistä työ on käytännössä. Kymmenkunta opiskelijaa suoritti opintoja Hyvinkään sairaalalla kesän aikana oppisopimuksella, eli oli kesätöissä ja sai palkkaa. Lisäksi loppusyksyn aikana sairaalan on tarkoitus ottaa ryhmästä  10 opiskelijaa oppisopimukseen, kun toiminta uudessa H-rakennuksessa alkaa. Kaksi henkilöä suorittaa tutkintoa oppisopimuksella jo nyt.

Huippuryhmä

Minna Kantoniemi ei peittele innostustaan HUSin ryhmästä puhuessaan. ”Tämä on ollut kyllä huippuryhmä: sekä motivoituneita että innostuneita. Keväällä pidettyjen kokeiden keskiarvo oli uskomattoman kova: 4,5/5. Uskon, että kaikki ryhmän opiskelijat jäävät alalle. Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan jää sairaalaan, osalle ympäristö ei sovi tai vuorotyö tuntuu hankalalta”.

Myös HUSin palveluesimies Satu Kuutti ja palveluesimies Anne Kolehmainen ovat tyytyväisiä sekä opiskelijoihin että räätälöityyn koulutustapaan. ”On ollut hyvä, että opetus tapahtuu täällä sairaalalla. Aiemmin kun olemme kouluttaneet laitoshuoltajia, he ovat olleet täällä tulevalla työpaikallaan vain lyhyitä jaksoja. Opiskelijoiden on helpompi sisäistää teoriassa opittuja asioita, kun he pääsevät harjoittelemaan asiaa heti käytännössä. Työ sairaalassa vaatii laitoshuoltajalta eritysosaamista ja hygienian on oltava huipputasoa. HUS laitoshuoltajan työhön kuuluu puhtaanapidon lisäksi myös ruoka- ja vuodehuoltoa. Uuden sairaalan rakennustyöt alkavat olla loppusuoralla ja ryhmä on päässyt tekemään myös rakennussiivousta. Myös Hyrialle täytyy antaa kiitosta, että kouluttaja Minna on pystynyt olemaan poikkeuksellisen paljon täällä paikan päällä. Se on helpottanut meidän omien työpaikkaohjaajien työtä huomattavasti.”

”Tämä tuntuu omalta alalta”

Opiskelijat löytyvät Hyvinkään uuden sairaalan eli H-rakennuksen puolelta. He järjestelevät parhaillaan kalusteita ja tiloja sekä tekevät käyttöönottosiivousta. Anne kertoo hakeneensa opiskelemaan, koska halusi vaihtaa alaa. ”Olen tehnyt 25 vuotta myyntityötä ja ”oikea” ruumiillinen työ kiinnosti. Opiskelu ja työ on ollut sitä mitä ajattelinkin, vaihtelevaa ja fyysisesti raskasta. Vuorotyö ei sinänsä minua haittaa, mutta koska työt tehdään sairaalan rytmin mukaan, se aiheuttaa välillä kiirettä. ” 

Sekä Henna että Janita suorittavat tutkintoa oppisopimuksella. Henna kertoo työskennelleensä aiemmin metallialalla, mutta kaivanneensa uusia haasteita. ”Äitini on laitoshuoltaja, joten tiesin jo etukäteen millaista työ on. Sairaala työympäristönä tuntui kiinnostavalta. Työ on osoittautunut tosi vastuulliseksi ja monipuoliseksi, olen mm. päässyt tekemään ruokahuoltoa, petausta ja tilauksia. Puolet tehtävistä on jotain ihan muuta kuin perinteistä siivousta”, miettii Henna.

Janita puolestaan on valmistunut eläintenhoitajaksi, mutta työpaikan löytäminen alalta on haasteellista. Eläimet jäävätkin nyt pelkäksi harrastukseksi, sillä työ puhdistuspalvelualalla tuntuu mielekkäältä ja omalta. Myös Janitaa kiehtoi työskentely sairaalassa. ”Vuorotyö ei tunnu pahalta ja olen samaa mieltä Hennan kanssa: työ on todella vastuullista ja vaihtelevaa”. Kumpikaan ei myöskään sulje pois mahdollisuutta vielä jatkaa opiskelua vaikkapa suorittamalla puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon. ”Tällä hetkellä tämä työ tuntuu kuitenkin hyvältä, mietitään sitten jatkoa ja etenemistä uralla, kun tutkinto on valmis”, nuoret naiset hymyilevät.

HennaJanita
Janita ja Henna suorittavat tutkintoa oppisopimuksella.
 


Lue myös aiemmin julkaistu juttu:
Hyvinkään sairaalaan tarvitaan lisää laitoshuoltajia, HUS kouluttaa yhdessä Hyrian kanssa (https://www.hyria.fi/hyria/ajankohtaista/hyvinkaan_sairaalaan_tarvitaan_lisaa_laitoshuoltajia_hus_kouluttaa_yhdessa_hyrian_kanssa.11342.news)

Lisätietoja:
Hyria, kouluttaja Minna Kantoniemi, minna.kantoniemi(at)hyria.fi, puh. 040 825 7722.
Hyvinkään sairaala, palveluesimies Anne Kolehmainen, anne.kolehmainen(at)hus.fi, puh. 040 839 5526.


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.