Ajankohtaista

5.10.2015 14.48

Esittelyssä vuoden aikuisohjaaja Ulla Poutiainen

Innostu oppimaan –viikon päätapahtumassa 18.9.2015 vuoden aikuisohjaajan palkinnon vastaanotti Hyrian oppisopimuskeskuksen oppisopimustarkastaja Ulla Poutiainen. 

Ullan valintaa perusteltiin mm. seuraavasti: Ulla Poutiainen on tehnyt pitkän uran elinikäisen oppimisen parissa. Hänellä on kehittävä työote ja monipuolinen taito kuunnella ja kuulla asiakkaan tarve ja löytää siihen ratkaisu. Hän tuntee koulutusmaailman sekä oppisopimuskoulutuksen tuomat mahdollisuudet läpikotaisin ja pystyy tarvittaessa innovatiivisiinkin ratkaisuihin opiskelijan tai työantajan hyväksi. Tätä työtä tukee myös hänen verkostoitumisen taitonsa sekä Hyrian sisäisessä että oppilaitosyhteistyössä. Ulla on alun pitäen toiminut Hyrialla useita vuosia aikuiskouluttajana ja viimeisen reilun 10 vuoden ajan ohjannut ansiokkaasti nuoria ja aikuisia asiakkaita oppisopimuskoulutuksen pariin.  Ulla on kehittänyt oppisopimustoimintaa ja ollut mukana työstämässä Tuetun oppisopimuksen-mallia.

Ullan kouluttajan ura alkoi jo vuonna 1988 kun hän aloitti puhtaanapidon ja keittiöalan kouluttajana Hyvinkään - Riihimäen aikuisopistossa ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa. Koulutustehtävissä Ulla toimi 8.5 vuotta, kunnes vuonna 1997 siirtyi Hyvinkään kaupungin palvelukseen oppisopimustarkastajaksi. Oppisopimustarkastajan työkenttä ulottui Hyvinkään lisäksi myös lähikuntiin ja oppisopimusten määrän raju kasvu piti tarkastajan kiireisenä.  Hyriassa Ulla on työskennellyt koko sen olemassaolon ajan, pois lukien vuoden kestänyttä pyrähdystä Keudaan.

Ulla on työuransa aikana verkostoitunut hengästyttävän laajasti: Hyrian oman väen ja muiden koulutuksen tarjoajien lisäksi verkostoon kuuluu satoja sekä julkisen että yksityisen sektorin työpaikkoja, oppisopimusopiskelijoita, alaikäisten huoltajia, työpaikkaohjaajia, Suomen oppisopimustoimijoita sekä kentällä että järjestöissä, erilaisia hanketoimijoita, TE-toimistoja, ministeriöiden ihmisiä, yrittäjäjärjestöjen toimijoita, erilaisien pajojen ohjaajia sekä huoltajia. Oppisopimustarkastajan työssä on oltava joustava, omattava pelisilmää ja koitettava pitää mielessä sekä asiakkaan että työnantajan etu, kertoo Ulla. Myös tutuiksi tulleet tutkinnonrakenteet auttavat keksimään nopeasti sopivia ratkaisuja ja löytämään koulutusvaihtoehtoja. 

Ullan vahvuuksia on myös periksi antamaton ja rohkea asenne: mahdottomilta tuntuvat asiat ovat Ullan mukaan aivan mahdollisia toteuttaa kun vain keksii toisenlaisen, uuden toteutustavan. On myös uskallettava kokeilla ja muistaa, että jos kokeilu sattuu epäonnistumaan, se ei ole maailmanloppu, nauraa Ulla. Ulla osaa myös kuuntelemisen taidon: jokaiselle asiakkaalle on löydettävä oma, yksilöllinen polku, ei vain työnnettävä väkisin tiettyyn putkeen ja muottiin. Ulla kokeekin opintojen ohjauksen ja neuvontatyön omakseen vaikka hallinnolliset tehtävät kahmaisevat ison osan työajasta. 

Oppisopimuskoulutuksen rooli on Ullan mukaan tärkeä myös työllistämisen kannalta. Lisäksi autetaan niitä, joilla työtehtävät muuttuvat ja tuovat uutta ammatillisen osaamisen tarvetta. Ulla muistuttaa, että oppisopimuskoulutus ei ole vain aikuisille, sillä voisi olla nykyistä suurempi yhteiskunnallinen tehtävä nuorten koulutuksessa. Koulutuksen rakenteet ja järjestelmät pitäisikin muokata paremmin nuorten ammatillisen koulutuksen polkuja tukeviksi. 
Ulla on itse erinomainen esimerkki jatkuvasta itsensä kehittämisestä, tutkintoja on jo useita: kotitalousopettaja, kasvatustieteen maisteri, opinto-ohjaaja ja erityisopettaja. Vaikka Ulla omien sanojensa mukaan on ”entistä vanhempi, harmaampi ja hankalampi”, palkinnon perustelu on helppo allekirjoittaa: ”Ulla on vahva ohjausalan ammattilainen, jonka kanssa on ilo tehdä yhteistyötä.”

Ulla4


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.