Ajankohtaista

18.9.2017 12.07

Emme laske koulutuksen laatua, vaan nostamme sitä

Me Hyriassa päätimme varmistaa, että opiskelijat ja koulutuksen laatu kärsivät ammatilliseen koulutukseen kohdistuvista rahoituksen leikkauksista mahdollisimman vähän. Emme lähteneet helpoimpaan malliin, jossa nuorten saamaa kontaktin määrää vähennetään huomattavasti. Julkisuudessa on puhuttu, että osassa oppilaitoksissa opiskelijoilla on jopa vain kaksipäiväisiä kouluviikkoja. Linjamme on se, että nuoret tarvitsevat opetusta, ohjausta ja tukea. Meillä Hyriassa ammattinsa osaavat aikuiset kantavat vastuun opiskelijasta ja hänen valmistumisestaan. Hyriassa opiskelijat oppivat viisi päivää viikossa ja itsenäistä, ohjaamatonta opiskelua on lukujärjestyksessä mahdollisimman vähän.

Tämä onnistuu käyttämällä opettajan työparina ammatillista ohjaajaa. Laskelmiemme mukaan viime lukuvuonna opiskelijoilla tätä laatuaikaa oli keskimäärin 24,2 tuntia viikossa per ryhmä, tänä lukuvuonna laskelmat osoittavat tuntimääräksi tulevan noin 31,4 tuntia viikossa. Kasvua on luvassa siis 30%. Tämä malli ei ole suinkaan uusi, se on ollut Hyriassa käytössä jo useita vuosia ja samaa toimintatapaa käyttävät myös muut koulutuksenjärjestäjät eri puolella Suomea. Kokemus on osoittanut, että tämä malli toimii myös käytännössä ja se on saanut kiitosta opiskelijoilta, heidän huoltajiltaan, opettajilta sekä elinkeinoelämältä. 

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu alansa huippuammattilaisia

On ollut ikävä seurata erityisesti sosiaalisessa mediassa vellovaa asiatonta keskustelua, jossa ammatillisten ohjaajien osaamista vähätellään. Kaikilla heillä on ammatillinen tutkinto ja usean vuoden oman alansa työkokemus. Emmekö me ammatillisessa koulutuksessa siis koulutakaan ammattilaisia ja huippuosaajia? Meillä Hyriassa kouluttajina toimivat ammattilaiset: opettajan rooli on olla tiimin pedagoginen asiantuntija, ammatillinen ohjaaja taas tuo oman käytännön kokemuksensa alalta. Kummankin työ on arvokasta ja hyödyttää opiskelijaa, vaikka heidän osaamisensa painotukset ovatkin erilaiset.

Oppilaitoksessa kaikki eivät voi olla opettajia. Eiväthän sairaalatkaan pyörisi pelkillä lääkäreillä? Potilaan hyvinvoinnista vastaavat myös lähihoitajat, laitoshuoltajat ja sairaanhoitajat. Myös heidän tekemänsä työ on erittäin tärkeää ja tunnustettua. Samoin ammatillisessa koulutuksessa opettajan ja nuoren tukena on laaja moniammatillinen tiimi, johon kuuluu ammatillisen ohjaajan lisäksi opinto-ohjaajia, kuraattoreita, nuorisotyöntekijöitä ja erityisopettajia. 

Rahoitusleikkaukset aiheuttavat haasteita koulutuksen järjestäjille

Raju rahoituksen lasku vaatii oppilaitoksia järjestelemään toimintaansa uudelleen. Hyrian osalta rahoitusleikkaus on 16%. Summa vastaa mittakaavaltaan 50 opettajan palkkaa tai vaihtoehtoisesti kaikista kiinteistöistä luopumista. Leikkausten vuoksi Hyriassa on käynnistetty mittavat säästötoimet, jotka koskettavat kaikkia toimintoja. OAJ uutisoi 15.9. virheellisesti Hyrian irtisanoneen 17 opettajaa. Kevään yt-neuvottelujen tuloksena irtisanottuja opettajia oli kuitenkin vain 9, joista tähän mennessä jo kahdeksalle on tarjottu uutta opettajan tai kouluttajan tehtäviä. Tehdyt ratkaisut takaavat Hyrian toiminnan jatkumisen elinvoimaisena ja laadukkaana myös tulevaisuudessa. 

Vanhat tavat ja asenteet on kuopattava

Ammatillista koulutusta säätelevä laki muuttuu vuoden vaihteessa, mutta asiakasta hyödyttävän ratkaisun löytymiseksi on saatava aikaan yhteinen tahtotila. Tarvitaan rakentavaa, opiskelijan tarpeet huomioivaa vuoropuhelua, johon osallistuvat myös työnantaja- ja työntekijäjärjestöt. Muuten uudistus ei tule onnistumaan.

Nyt jos koskaan tarvitaan uudenlaista tekemistä ja kokeilevaa kulttuuria. Nyt ei ole oikea aika pitää jääräpäisesti kiinni saavutetuista eduista ja vanhoista ajatusmalleista. Tämä ei palvele ainakaan opiskelijan etua. Ammatillisen koulutuksen on omaksuttava vallankumouksellinen uusi arvomaailma: opiskelijat opiskelevat itseään ja tulevaisuutta, eivät opettajia tai oppilaitosta varten.

Lisätietoja:

Hyria koulutus Oy
Pekka Vaittinen
Toimitusjohtaja
pekka.vaittinen(at)hyria.fi
Puh. 040 749 3816


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.