Ajankohtaista

20.4.2015 15.00

Eläintenhoidon koulutusohjelma jälleen Hyrian suosituin yhteishaussa

Toisen asteen yhteishaku päättyi 17.3.2015. Opetushallitukselta saatujen lukujen mukaan Hyrian 951 opiskelupaikkaa haki kaikkiaan 3837 hakijaa, joista ensisijaisia oli 1085. Hyriaan ensisijaisesti hakeneita oli 187 viimevuotista vähemmän, joten vetovoimaisuus, 1,1 ensisijaista hakijaa jokaista aloituspaikkaa kohden putosi hieman edellisvuoteen (1,3) verrattuna.

Hakijamäärien pieneneminen on valtakunnallinen ilmiö. Osaltaan ilmiötä selittää syksyllä 2013 voimaantullut yhteishakuasetuksen muutos, jonka mukaan yhteishaussa ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen, jos on jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Muutos näkyi jo viime vuonna hakijamäärien laskuna. Myös perusopetuksen päättäneiden ikäluokka on pienempi kuin edellisenä vuonna ja lukiokoulutuksen vetovoimaisuus on kasvanut. Hakijan kannalta tilanne on hyvä, koska opiskelupaikan saaminen on nyt aiempaa varmempaa.

Suosituimpien hakukohteiden joukkoon nousi lähihoitajan koulutus

Suosituin hakukohde Hyriassa oli edellisten vuosien tapaan maatalouden perustutkinto, eläintenhoidon koulutusohjelma (eläintenhoitaja). Peruskoulupohjaisen koulutuksen 20 aloituspaikkaa haki yhteensä 103 ensisijaista hakijaa (vetovoimaluku 5,2) ja ylioppilaspohjaisen koulutuksen 10 paikkaa 34 ensisijaista hakijaa (vetovoimaluku 3,4). Seuraavaksi suosituimmat koulutukset olivat tänä vuonna suosituimpien listalle uutena noussut sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja), sekä vanhat tutut audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto (media-assistentti) sekä autoalan perustutkinto (ajoneuvoasentaja).

Yhteishaun tulokset julkaistaan 11.6.2015

Koulutukseen hyväksytyt saavat valintakirjeen aikaisintaan 11.6.2015. Tulokset julkaistaan myös internetissä niiden hakijoiden osalta, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa hakulomakkeessa. Saatu opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 25.6.2015.

Yhteishaun lisäksi myös muita vaihtoehtoja

Jos nuori jää yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, on tarjolla monia koulutusmahdollisuuksia. Hyriassa täyttämättä jääviin aloituspaikkoihin tullaan järjestämään kesällä lisähakuja. Lisähaut vapaille koulutuspaikoille alkavat 16.6.2015. Lisähaun koulutustarjonnan löytää www.opintopolku.fi  -palvelusta, jonka kautta myös haetaan koulutukseen.

Ammattistartit, kotitalousopetus, maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus sekä valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus yhdistyvät ensi syksynä yhdeksi koulutuskokonaisuudeksi, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaksi koulutukseksi. Tätä ns. VALMA – koulutusta tullaan järjestämään myös Hyriassa. Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan VALMA-koulutukseen alkaa 19.5.2015.

Lisätietoa löytyy Hyrian www-sivuilta sekä osoitteesta www.opintopolku.fi. Hyriaan hakemisesta voi kysyä myös hakutoimistostamme: hakutoimisto(at)hyria.fi


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.