Ajankohtaista

14.6.2017 11.21

Destialle räätälöity sillanrakentajakoulutus "ylitti odotukset ja yllätti positiivisesti!"

Kuten uutisissakin on kuultu, Suomen sillat rapistuvat nopeaa vauhtia. Yksi niiden korjaajista on infra- ja rakennusalan palveluyhtiö Destia Oy, jonka Etelä-Suomen yksikölle Hyria räätälöi sillanrakentajakoulutuksen. Koulutus toteutettiin RekryKoulutuksena yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen ja Uudenmaan TE-toimiston kanssa. Koulutus aloitettiin maaliskuun alussa ja perjantaina 9.6. ensimmäiset sillanrakentajat kävivät pokkaamassa todistuksensa Hyrian tiloissa Hyvinkäällä.

Koulutus oli suunnattu työttömille sekä työttömyysuhan alaisille henkilöille. Koulutukseen hakeutuvilta ei vaadittu alan ammatillista koulutusta, vain motivaatio siltarakentajan työtehtäviin ja kova halu tehdä töitä riitti. Lisäksi vaadittiin oman auton käyttömahdollisuus, sillä siltatyömaat sijaitsevat koko Etelä-Suomen alueella. ”Koulutukseen hakeneiden suuri määrä ja heidän erinomainen asenteensa oli iloinen yllätys”, kertoo Hyrian asiakasvastaava Merja Putus. ”Joukossa oli myös runsaasti alanvaihtajia. Koulutukseen valittiin yhdessä TE-toimiston ja Destian kanssa 12 opiskelijaa. Heistä kaksi työllistyi koulutuksen aikana muihin töihin ja yksi joutui henkilökohtaisten syiden takia keskeyttämään koulutuksen. Näin ollen todistuksen Hyriasta sai yhdeksän opiskelut aloittanutta”, Merja jatkaa. Osallistujista kuusi palkattiin Destialle suoraan koulutuksen päätyttyä ja myös muiden työllistyminen hyvin vetävälle rakennusalalle on erittäin todennäköistä.  

AriPetrell2
Koulutttaja Ari Petrell jakaa todistuksia.

Koulutus räätälöitiin Destian tarpeiden mukaisesti

Hyria suunnitteli sillanrakentajakoulutuksen sisällöt täysin Destian toiveiden mukaisesti. Opiskelijat perehtyivät mm. työturvallisuuteen, toimintatapoihin, menetelmiin, kalustoon ja ammattisanastoon haastavissa ympäristöissä. Koulutus sisälsi vanhojen rakenteiden purkamista, teline- ja muottitöitä, raudoitusta ja betonointitöitä. Lisäksi koulutuksen aikana suoritettiin tarvittavat pätevyyskortit. Hyriassa annetun perusopetuksen jälkeen koulutuksen osallistujat siirtyivät Destian aidoille siltatyömaille opiskelemaan työtehtäviä käytännössä. Hyrian koulutuspäällikkö Alpo Äärelä on tyytyväinen yhteistyöhön: ”tämä oli erittäin mielenkiintoinen tapa rakentaa koulutus. Kuuntelimme yritystä ja teimme koulutuksen sen toiveiden ja tarpeiden mukaan. Koulutuksessa hyödynnettiin rakennusalan perustutkinnon osia, mutta erikoisosaamista vaativat kokonaisuudet suunnittelimme itse. Destian koulutuksessa toteutui myös erinomaisesti ammatillisen koulutuksen reformin tavoite, jossa oppiminen tapahtuu yrityksen omassa ympäristössä.”

”Sillanrakennus ja -korjaus vaatii erikoisrakenteita ja niihin liittyvää erityisosaamista, johon ei ole olemassa valmista koulutusta”, kertoo Destian työpäällikkö Jarmo Silvander. ”Ajatus koulutustarpeesta oli jo olemassa, Suomessa riittää korjauskohteita ja paljon rakennetaan myös uutta. Destialla on Etelä-Suomen siltaryhmässä omia ammattimiehiä 15, joista osa alkaa lähestyä eläkeikää. Tähän saakka olemme kouluttaneet tarvittavat ammattilaiset itse, joten tämän tyyppinen koulutusyhteistyö oli ensimmäinen laatuaan Destialle. Hyria teki koulutuksesta helppoa, saumatonta ja kitkatonta.” Hyrian Merja Putus vahvistaa Jarmon sanat hyvästä yhteistyöstä: ”Meillä oli koko ajan erittäin hyvä henki ja selkeä yhteinen päämäärä. Projektissa oli rakentava ote, kaikki sujui jouhevasti ja Destia piti sen minkä lupasi.”


Myös kouluttaja oppi lisää

Ryhmän kouluttajana toimi Hyrian Ari Petrell, joka keräsi opiskelijoilta yhdet Hyrian historian parhaista palautepisteistä. ”Koulutuksen veto tuntui alkuun haastavalta”, hymyilee Ari. ”Vaikka minulla on pitkä kokemus sekä kouluttamisesta että rakennusalasta, siltarakentaminen on ihan oma maailmansa. Valmistelin koulutusta kaksi kuukautta, josta vietin kaksi viikkoa Destialla työssäoppimassa sekä työmailla että pääkonttorilla. Opin itsekin valtavasti lisää aidoissa ja oikeissa työtilanteissa”. Koulutuksen toteutuksessa yhdistettiin teoria ja käytäntö. Ensin teoriaa oli pari-kolme tuntia, jonka jälkeen opittu vietiin heti käytäntöön. ”Harjoittelimme erityisosaamista vaativia osia, mm. runkomuottien tekoa rakentamalla hallissa sisätiloissa sillan oikeiden piirustuksien mukaan. Pienoismallin rakentaminen oli todella hyödyllistä, opiskelijat pääsivät tositoimiin jo ennen työssäoppimisjaksoa Destialla,” Ari kertoo. ”Minua ilahdutti erityisesti opiskelijoiden motivaatio ja halu oppia: teoriajakson aikana ei ollut ainoatakaan poissaoloa!”

Silta2Työvaiheita harjoiteltiin hallissa sillan pienoismallia rakentaen.


Destia keskittyi omaan ydinliiketoimintaansa, Hyria hoiti byrokratian

Myös Destian HRD Manager Maija Kuurnen palaute koulutuksesta on pelkästään positiivinen. ”Koulutus sujui kannaltamme erinomaisesti. Sekä koulutusta tarjonnut asiakasvastaava Merja Putus, että kaikki muutkin hyrialaiset olivat tehneet loistavaa taustatyötä ja tiesivät mitä meille tarjosivat. Se, että Merja tunsi koulutuksen rahoituskuviot sekä hoiti yhteydenpidon ja paperityöt ELY-keskuksen kanssa, teki koulutuksesta Destialle todella helppoa. Koimme, että meitä kuunneltiin oikeasti ja tarpeisiimme vastattiin. Pystyimme keskittymään omaan ydinliiketoimintaamme eikä meidän tarvinnut opetella esimerkiksi viranomaistahojen toimintatapoja”.  

Rakennustyömailla on nykyään paljon erikoisosaamista vaativia kohteita, joihin perustutkinnosta saatava osaaminen ei riitä. Lisäksi väki eläköityy eli rakennusala tarvitsee lähivuosina runsaasti lisää osaajia. Hyrian suunnitelmiin kuuluvat vastaavanlaiset, pitkälle räätälöidyt koulutustuotteet myös jatkossa. ”Hyrian kanssa tehty koulutusyhteistyö oli meille erityisen helppoa ja kätevää”, summaa Destian työpäällikkö Jarmo Silvander. ”Koulutus ylitti kaikki odotukset ja yllätti positiivisesti. Saimme juuri meidän tarpeeseemme sopivia ammattilaisia nopeasti. Toivoimme, että saisimme koulutuksesta edes yhden hyvän työntekijän. Nyt saimmekin heitä yhden sijasta kuusi”, hymyilee Jarmo tyytyväisenä.

 JariRihuJanneSalo2Tuoreet sillanrakentajat Janne Salo ja Jari Rihu työllistyivät Destiaan. Molemmat ovat alanvaihtajia: Janne on aikaisemmin kouluttautunut viherrakentajaksi ja Jari ahtaajaksi. Kumpikin kertoo, että monipuolisen ja mielenkiintoisen sisällön lisäksi koulutuksessa hyvää oli lyhyt kesto sekä nopea työllistyminen.


Lisätietoja:

Hyria koulutus Oy, asiakasvastaava Merja Putus, puh. 040 637 6019, merja.putus(at)hyria.fi
Hyria koulutus Oy, koulutuspäällikkö Alpo Äärelä, puh. 040 529 1498, alpo.aarela(at)hyria.fi


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.