Ajankohtaista

26.5.2015 8.30

Ammatilliset perustutkinnot uudistuvat – vaikutukset aikuiskoulutuksen näyttötutkinnoissa

Opetushallitus on uudistanut kaikkien ammatillisten perustutkintojen tutkinnon perusteet. Uudet perusteet tulevat voimaan 1.8.2015 ja kaikki syksyllä 2015 aloittavat opiskelijat opiskelevat näiden uusien tutkinnon perusteiden mukaisesti. Perustutkintojen osalta ei ole siirtymäsäännöstä eli myös ennen 1.8.2015 tutkinnon suorittamisen aloittaneet opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintoaan uusien säädösten ja perusteiden mukaan.


Muutoksen yhteydessä nuorten koulutuksessa suoritettavien ammatillisten perustutkintojen ja niiden tutkinnon osien mitoitus vaihtuu opintoviikoista osaamispisteisiin. Aikuisten näyttötutkintoperusteisessa koulutuksessa ei käytetä osaamispisteitä. Hyriassa käytämme valmistavan koulutuksen osalta laajuusmittana edelleen opintoviikkoja.

Valmistavan koulutuksen oppimisen arvioinnissa tapahtuu muutoksia, mutta osaamisen arviointi tutkintotilaisuuksissa pysyy ennallaan. Tutkinnon suorittajan oppimista valmistavan koulutuksen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen yhteydessä arvioidaan jatkossa vain laadullisesti (=sanallisesti) ja aikaisempi numeraalinen arviointiasteikko 1-3 poistuu käytöstä. Valmistavan koulutuksen arvioinnista ei ole jatkossa enää oikaisuvaatimusmahdollisuutta, koska arviointi on vain sanallista. Tutkinnon suorittajan osaaminen arvioidaan tutkintotilaisuuksien yhteydessä samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Perustutkinnoissa käytetään tutkintotilaisuuksissa asteikkoa 1-3, hylätty sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suoritukset arvioidaan tutkintotilaisuuksissa asteikolla hyväksytty - hylätty.

 
1.8.2015 jälkeen perustutkintoihin valmistavaa koulutusta jatkavien opiskelijoiden osalta tarkistetaan mahdolliset tutkinnon perusteisiin tulleet muutokset ja päivitetään henkilökohtaistamissuunnitelmaa tarvittaessa. Tarvittavasta päivityksestä huolehtii vastuukouluttaja. Nyt voimassa olevien tutkinnon perusteiden mukaan suoritetut kokonaiset tutkinnon osat tunnustetaan tutkintotoimikunnassa täysimääräisesti 1.8.2015 voimaan tulevien tutkinnon perusteiden mukaisiksi tutkinnon osiksi. Tämä kokonaisten tutkinnon osien tunnustaminen tapahtuu näyttötutkinnon järjestäjien ja tutkintotoimikuntien välisenä yhteistyönä ja tutkinnon suorittajan ei tarvitse tehdä tässä itse mitään toimenpiteitä.


Palaa otsikoihinKäytämme evästeitä parantaaksemme sivuston toimintaa sekä mainonnan kohdentamiseen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.