Ammatillinen koulutus antoi Iida Haverille monipuoliset valmiudet työelämään

Uratarina
Image
Valokuva jutussa esiintyvästä Iida Haverista. Iida poseeraa ja katsoo suoraan kameraan.

Vaasan ammattiopistosta kosmetologiksi valmistuneen Iida Haverin ura on nuoresta iästä huolimatta pitänyt sisällään paljon erilaisia kokemuksia. Tällä hetkellä Iida työskentelee Hyriassa ammatillisena ohjaajana kauneudenhoitoalalla. 

”Hain Hyriaan töihin, koska työtehtävät olivat mielenkiintoiset ja uusi työ tarjosi mahdollisuuden kehittää omaa ammattitaitoani.”, Iida muistelee matkaansa Hyriaan. 

Iida kuvaa parhaaksi puoleksi työssään Hyriassa opiskelijoiden kehittymisen ja ammatillisen kasvun seuraamisen. "Työskentelen opiskelijoiden kanssa tiiviisti päivittäin. Työharjoittelun aikana pyrin vahvistamaan opiskelijoiden ammatti- ja työelämätaitoja. Opiskelijoiden taidot kehittyvät lyhyessäkin ajassa huimasti!"

Kilpailuista opintojen jälkeiseen työelämään: kokemuksia Taitaja- ja Wellnessmalli-kisoista 


Iida nousi esiin Taitaja-kisoissa voittamalla kultaa sekä Seinäjoen että Helsingin kilpailuissa. Hänen polkunsa vei lopulta World Skills -kilpailuihin Abu Dhabiin, jossa hän saavutti kunnioitettavan 13. sijan ja Medallion of Excellence -tunnustuksen.

"Lähdin Taitajiin mukaan kaverin rohkaisusta. Suostuin mukaan, ja lopulta kilpailutoiminta antoi minulle arvokasta kokemusta ja näköalaa kauneudenhoitoalan mahdollisuuksiin. ”, Iida muistelee hymyillen. "Suosittelen lämpimästi kilpailuihin osallistumista. Ne antavat käsityksen siitä, millaista alan työskentely voi olla koulun seinien ulkopuolella ja kilpailut auttavat verkostoitumaan oman alan ammattilaisten kanssa." 

Iidan kisaura jatkui vielä opintojenkin jälkeen, kun hän lähti mukaan Wellnessmalli-kilpailuun, jossa etsitään hyvinvointialan sosiaalisen median vaikuttajia. Wellnessmalli-kilpailussa mukana oleminen poiki Iidalle myös lopulta työn kisan parissa. 


”Wellness-malli-kilpailu on oikeastaan kokonaan somessa käytävä kilpailu, joten pääsin kisaajana kehittämään omaa henkilöbrändiäni somessa. Kauneudenhoitoalalla oma henkilöbrändi on isossa roolissa. Oman kilpailuvuoteni jälkeen jatkoin Wellness-malli-kilpailussa meikkaajana ja kisakoordinaattorina, ja kannustaisin muitakin tarttumaan tilaisuuksiin ja lähtemään rohkeasti mukaan uusiin juttuihin. Ne voivat avata ovia loistaviin työmahdollisuuksiin.”, Iida kertoo.

Kauneudenhoitoalan monipuolisuus


Iida suosittelee kauneudenhoitoalan opintoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kauneudenhoidosta tai ihmisten kanssa työskentelystä. Iidan mukaan työ on hyvin ihmisläheistä, ja siinä korostuu etenkin kuuntelemisen taidot. 


”Tässä työssä ollaan todella lähellä ihmistä, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Monesti ihmiset tulevat kosmetologille rentoutumaan ja asiakkaat saattavat kertoa hyvinkin yksityisiä asioita. Kosmetologin ei kuitenkaan ole tarkoitus olla mikään terapeutti, vaan riittää, että jaksaa kuunnella ja olla usein juuri kuuntelemisella, tarkalla työn jäljellä ja hyvillä asiakaspalvelutaidoilla saa myös asiakkaat palaamaan takaisin uudestaan.”, Iida kuvailee.

Vaikka kauneudenhoitoalalla työskennellään asiakkaiden kanssa, rohkaisee Iida myös hiljaisempia hakeutumaan alalle. 

"Vaikka työskennellään asiakkaiden kanssa, hiljaisempi luonne ei ole haitaksi alalla. Opinnot ovat käytännönläheisiä ja auttavat sopeutumaan ihmisten kanssa työskentelyyn nopeasti."

Omaa juttua pohtiville Iida antaa vinkiksi miettiä sitä, mikä itseään kiinnostaa ja mitä tykkää esimerkiksi vapaa-ajalla tehdä. 

”Minulle tämä alavalinta ei ole suinkaan aina ollut selkeä. Peruskoulun jälkeen en oikein tiennyt mitä haluan opiskella, joten aloin miettiä sitä, mistä oikeasti itse tykkään vapaa-ajalla tehdä. Minulla on aina ollut paljon kynsilakkoja ja olen lakannut kavereidenikin kynsiä, ja siitä ymmärsin, että kauneudenhoitoala voisi olla juttuni.”, Iida neuvoo. 

Iida kiteyttää alansa monipuolisuuden: "Kauneudenhoitoala tarjoaa laajan kirjon mahdollisuuksia; voi työskennellä esimerkiksi maahantuonnissa, yrittäjänä tai kauneushoitolassa. Lisäksi ala kehittyy jatkuvasti, mikä antaa mahdollisuuden jatkuvaan itsensä kehittämiseen. Siinä piilee alan parhain puoli."