Energian hinta?

Tutkija Ingrid aikoo kertoa energiakokouksessa jännittäviä uutisia. Pilaako rosvokopla hänen suunnitelmansa?


Ingrid


– Tuo mies vei laukkuni! Ihmiset kääntyvät katsomaan ensin nuorta naista ja sitten ruuhkaista kävelytietä. Voro on jo livahtanut tiehensä.


– Siinä meni kaikki, nainen puuskahtaa. – Mitä ihmettä laitan nyt ylleni iltajuhlaan? Pakko löytää laadukas putiikki...


Ingrid kuuluu monikansalliseen tutkimusryhmään. Hän on saapunut kaupunkiin kertoakseen jännittäviä uutisia energiakokouksessa ja osallistuakseen sen jälkeen iltajuhlaan. Kauan hän ei jaksa harmitella välikohtausta. On äärimmäisen kiinnostavaa tutustua Itämeren Kaupunkiin, jossa monet kestävän elämäntavan haasteet ovat saaneet maineikkaita ratkaisuja.


”Yksityisiä autoilijoita ei ole nimeksikään”, Ingrid kirjoittaa matkapäiväkirjaansa.”Tuulimyllyjen siivet tanssivat niemenkärjessä, kahviloista ja katukeittiöistä leviää herkullisia tuoksuja. Viherkattoja, perhosia, aurinkopaneeleita... Kuin katsoisi yhtä aikaa nostalgista vanhaa valokuvaa ja scifileffaa.”


Hän löytää kotoisan lounaspaikan – ja sykähdyttävän näyteikkunan. Kersti Diarin putiikki... kokonaislaadukasta eleganssia. Hän on kuullut muotisuunnittelijasta, joka on nostanut kierrätysvaatteen käsitteen kokonaan uudelle tasolle. – Iltapukuja. Kuin unelmia, tuumaa Ingrid näyteikkunan edessä ja pujahtaa sisälle. Lompakko ei sentään kadonnut laukun mukana, muistitikusta puhumattakaan.


Voro


Rahoittaja on vaatinut Ingridin tutkimusryhmältä avoimuutta, jotta työ hyödyttäisi koko ihmiskuntaa. Mutta moni haluaisi yksinoikeuden ja etulyöntiaseman mullistavan energiakeksinnön sovelluksiin.


Eikka, Ingridin laukun kähveltänyt voro, tuntee kaupungin kujat kuin taskunsa. Muutama väistöliike, ja tie on selvä.


– Tattista vaan, neiti Energia! Saan laukkusi sisällöstä ruhtinaalliset rahat... hän myhäilee harppoessaan Jokirannan suuntaan.


Kun pomo avaa Ingridin laukkua byroossaan, Jokikatu kuutosen korkeimmassa kerroksessa, Eikka saa kuulla kunniansa.


– Dekkari ja eväitä? Hepeneitä?!


– Revi laukun vuori auki, Eikka yrittää.


Mutta pomo heittää laukun kyllästyneenä lattialle. – Ääliö! Eletäänkö me jotain keskiaikaa? Ei kukaan kanna supersalaista tietoa laukussa. Sun piti hankkiutua neiti Energian seuraan ja urkkia ovelasti...


Ingrid


– Keinotekoinen fotosynteesi mahdollistaa uusiutuvan energian massatuotannon! Ingrid päättää luentonsa ja irrottaa muistitikun. Itämeri-kongressisali kaikuu aplodeista. Hän tuntee saavansa mukavan korvauksen tutkimustyön arkisesta raadannasta, unettomista öistä ja tappion hetkistä.


– Olen erittäin otettu, lausuu videoyhteyden kautta osallistuva YK:n energia-asiantuntija. – Uuden avoimuuden ansiosta huipputeknologian hyödyt leviävät tasa-arvoisemmin kaikille mantereille!


Iltajuhlassa Ingrid tutustuu Säde Toivoseen. Vihreän kaupunkisuunnittelun uranuurtaja kuvailee hänelle kaupungin energiajärjestelmää.


– Tuuli, aallot, aurinko, maan, meren ja jätevesien lämpö, biokaasu, puupelletit... Ingrid kertaa. – Hyödynnätte kiitettävän monipuolisesti ja kestävästi uusiutuvaa energiaa. Öljykausi taitaa tosiaan olla historiaa, niin kuin sanotte.


– Päätimme vähentää öljyn ja ydinvoiman käyttöä kerta kaikkiaan ratkaisevasti, hymyilee viehättävä Säde.


Kun Ingrid maistelee paikallisia sesonkiherkkuja, Säde avaa uuden keskustelun.


– Arvostan keinotekoisen fotosynteesin parissa tekemäänne tutkimustyötä. Mutta jos energia halpenee ympäri maailmaa nopeasti, miten vältetään holtittoman materialismin uusi, entistä tuhoisampi nousu?


– Toki myös uusiutuvan energian tuotantoon kehitettävät laitteistot kuluttavat luonnonvaroja, Ingrid myöntää.


– Halvallakaan energialla ei estetä elinympäristöjen katoamista ja lajien sukupuuttoja...


Keskustelu poreilee vilkkaana yöhön saakka, nousee tuuli, täysikuu pyörähtää meren ja kaupungin ylle.


– Himskatti näitä ihmiskunnan ikuisia arvoituksia, ajattelee Ingrid unisena vetäytyessään matkustajakodin rauhaan. – Vaikka hyvähän se on, että tutkijoilla riittää töitä...


B-kelt-2












B-kelt-1

A-kelt-1






B-kelt-3

















Tarina: Marjo Soulanto Samaan aikaan toisaalla -näyttelyn käsikirjoituksen pohjalta

Kuvat: Mari von Boehm


Katso tarina videona.





Poutapilvi web design Oy